SLIM-subsidie

Vraag subsidie aan voor het ontwikkelen van je medewerkers

Maak jij al optimaal gebruik van subsidiemogelijkheden om medewerkers aan je te blijven binden? Aantrekkelijk zijn en vooral blijven in een krappe arbeidsmarkt is belangrijker dan ooit tevoren.  Dit zorgt niet alleen voor een grotere aanwas van nieuwe medewerkers, het zorgt ook dat je huidige medewerkers graag bij je blijven werken. Het aanbieden van opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden helpt daarbij. Goed nieuws dus dat je hiervoor een subsidie van de overheid kunt gebruiken.

Speciaal voor bedrijven in het mkb is de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in het mkb (SLIM) in het leven geroepen. Als werkgever kun je tot € 25.000,- aan subsidie ontvangen. Als je samenwerkt met een andere mkb-onderneming loopt dat bedrag zelfs op tot € 200.000,- per organisatie. Zo wordt het ook voor kleinere bedrijven een stuk interessanter om te investeren in opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden. Gelukkig maar, want dat heeft grote voordelen voor jou als ondernemer. Niet alleen kun je medewerkers aan je (ver)binden, ze kunnen ook flexibeler reageren op veranderingen in de werkomgeving. Een win-win situatie dus.

Vraag de subsidie in september aan

Om de SLIM-subsidie te ontvangen, moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo is het belangrijk dat je de subsidie indient op het juiste moment. De eerstvolgende mogelijkheid is tussen 1 en 28 september. Daarna heb je in maart pas weer gelegenheid om deze subsidie aan te vragen. Vraag je samen met andere mkb-ondernemingen een aanvraag aan? Dat kan alleen in de maanden juni en juli.

We kunnen ons voorstellen dat je als ondernemer niet direct op de hoogte bent van alle regelgeving én administratieve eisen waaraan de subsidieaanvraag moet voldoen. Gelukkig biedt onze partner IMC uitkomst. Zij weten precies waar je op moet letten en helpen je graag bij het opstellen en indienen van het projectplan.

Overzicht mogelijkheden SLIM
Om leren en ontwikkelen in het mkb daadwerkelijk te stimuleren, is SLIM gebonden aan enkele regels. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit één van de vier mogelijkheden om je medewerkers opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden te bieden.

 1. Maken van een toekomstgericht opleidings- en ontwikkelplan
  Wil je weten welke kennis en vaardigheden nodig zijn om toekomstbestendig te kunnen werken? Dan kun je ervoor kiezen om met de SLIM-subsidie een externe HR-professional in te zetten die je helpt bij het verkrijgen van dat inzicht. Uiteraard helpen we je daar graag bij.
 2. Loopbaan- of ontwikkeladvies voor je medewerkers
  Het kan voor medewerkers erg verfrissend zijn om met een loopbaanadviseur in gesprek te gaan en zo te ontdekken op welke vlakken ze zich kunnen ontwikkelen. Dit gesprek is ook voor jou als ondernemer waardevol. Je medewerkers denken namelijk actief na over hun toekomst en dat is een belangrijke pijler voor het vitaal houden van je medewerkers.
 1. Stimuleren van medewerkers om hun kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen
  Vind je het belangrijk dat medewerkers zich doorlopend blijven ontwikkelen? Je kunt de subsidie inzetten om een cultuur te creëren waarbij dit voor medewerkers vanzelfsprekend wordt. Denk aan het invoeren van een ontwikkelcyclus, leerrijke omgeving of bedrijfsschool/bedrijfsacademy.
 1. Bieden van een praktijkleerplaats in de derde leerweg
  Wil jij niet afhankelijk zijn van externe leerplaatsen en wil je medewerkers binnen je eigen bedrijf opleiden? Ook dat is een mogelijkheid met SLIM. Zo kun je de subsidie inzetten om huidige en nieuwe medewerkers een praktijkleerplaats te bieden waar ze een mbo-diploma of -certificaat kunnen behalen.

 Wil je graag advies op welke manier je SLIM kunt inzetten binnen jouw bedrijf? Onze HR-adviseurs denken graag met je mee. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of met onze partner IMC om de mogelijkheden te bespreken.

Benieuwd naar onze oplossing voor jouw HR-vraagstukken?

Nodig ons uit voor een kennismakingsgesprek!

0184 75 05 75 | team@quatrohr.nl